De Vierdaagse van Nijmegen en Duurzame inzetbaarheid (deel 1)

Algemeen
Vierdaagse van Nijmegen en Duurzame Inzetbaarheid

De Vierdaagse van Nijmegen is weer achter de rug. Dit jaar bleef het bij het aanmoedigen van vrienden en andere wandelaars die meeliepen. Vijf jaar geleden liep ik zelf de (vier keer) 40 kilometer. Daar was een behoorlijke training en doorzettingsvermogen voor nodig. Maar; wat gaf het een vitaal gevoel en wat ben ik nog steeds trots op deze prestatie!

Blog van: Paulien Uhlenbeck
Tijdens mijn gesprekken en workshops als adviseur Duurzame Inzetbaarheid kom ik geregeld de vraag tegen: ‘Hoe kan ik met trots, plezier en een fysiek sterk lichaam de eindstreep halen in het werk?’. En: ‘Welke onderdelen zijn van belang om het in zwaardere (maar ook lichtere) beroepen vol te houden?’. Ook de vierdaagse werkweek komt dan aan bod

Passie en plezier

Een van de belangrijkste redenen om een gesprek Duurzame Inzetbaarheid met mij als adviseur/loopbaancoach te voeren is dus een antwoord zoeken op de vraag: ‘Hoe kan ik zorgen dat ik met plezier die eindstreep haal?’.  Als Duurzame Inzetbaarheid-expertise centrum merken wij dat iedere werknemer daar iets anders voor nodig heeft.

De belangrijkste vier thema’s hier in zijn:

  • Vitaliteit/ gezondheid
  • Kennis en vaardigheden
  • Balans
  • Plezier in werk

Welk thema is voor jou belangrijk?

Tijdens de vierdaagse wandeltraining had ik veel steun aan mijn vrienden die meeliepen. Vooral plezier en gezelligheid was voor mij een belangrijk thema, waardoor ik het kon volhouden en de eindstreep kon halen.

In het werk van de mensen die ik coach zijn alle vier de thema’s van belang. Maar bij iedere werknemer zullen één of twee thema’s meer aandacht vragen. Dit kan samenhangen met de levensfase waarin iemand zich bevindt. Een jong persoon zal misschien meer kennis willen opdoen. Bij oudere werknemers kunnen beginnende fysieke klachten een rol spelen. Ook zien we dat voor ouderen het meegaan met nieuwe veranderingen zoals automatisering een vraagstuk kan zijn. Mensen boven de 55 vragen zich bijvoorbeeld ook af of zij vier dagen per week kunnen werken en wat ze dan gaan verdienen. Het thema gezondheid zoals bewegen en gezonde voeding speelt voor alle leeftijden een rol. Ook hebben sommige mensen tijdelijk een thuissituatie die meer tijd vergt vanwege kleine kinderen of mantelzorg aan ouders. Hoe blijf je dan in balans op je werk?

Prikkelende stellingen

De vier thema’s van Duurzame Inzetbaarheid in het werk zijn voor de ‘doeners’ in het MKB niet de onderwerpen waar iedereen dagelijks over praat. Het is daarom mijn passie om als adviseur deze onderwerpen verder te bespreken middels individuele gesprekken en workshops. Dit doe ik onder andere door prikkelende stellingen te bespreken met medewerkers zoals:

  • Lichamelijk klachten horen erbij…
  • Als je stopt met roken, heb je binnen een week een betere conditie
  • Jou kunnen ze niks meer leren
  • Jouw volgende nieuwe collega zou wel eens een robot kunnen zijn
  • Naar jouw ideeën wordt altijd geluisterd
  • Goede collega’s maken je gelukkiger op werk
  • Fruit in plaats van gevulde koeken tussendoor op het werk is geen gek idee
  • Door samen te werken op de werkvloer en beter te communiceren, heb ik veel meer werkplezier
  • Omgaan met werkdruk is nog wel een ‘dingetje’

Verschil en resultaat

Zelf nadenken over bovenstaande stellingen is de eerste stap. Daarover van gedachten wisselen met collega’s is een volgende stap. Ik merk als adviseur en coach dat veel mensen het erg leuk vinden om hier verder over te praten en na te denken.

En als je dat meeneemt tijdens je vakantie/weekend-mijmeringen, kan er zomaar opeens een belangrijk thema voor jou persoonlijk opkomen wat je niet eerder bespreekbaar durfde te maken met je collega of leidinggevende.

Veel mensen denken dat zij er zelf en vooral alleen uit moeten komen met de vraagstukken waar ze mee rondlopen. Maar juist dit soort thema’s zijn belangrijk om eens met een neutrale coach te bespreken zodat je je gedachten verder kunt vormen en daarna stappen kunt zetten.

In mijn volgende blog (deel 2 over Duurzame Inzetbaarheid) deel ik inspirerende voorbeelden vanuit werknemers- en werkgeverskant. Of heb je na het lezen van deze blog een vraag waar je samen met mij naar wil kijken? Neem dan contact op.