september 19 2019 0Comment
Ode aan de vrouw in de bouw

Als vrouw in de bouw: vakkennis, gedreven en resultaatgericht

De bouwwereld is een mannenwereld. Dat is geen geheim. Vijftig jaar geleden was het zo klaar als een klontje: hoorde je ergens een radio en meezingende mannen, dan kwam je in de buurt van een bouwplaats. Soms hoorde je dat ook aan het fluiten. Maar dat laatste kan natuurlijk niet meer in deze tijd van #MeToo en emancipatie.

Een blog van Ruud Janssens – Loopbaanadviseur

Emancipatie. Het woord dat ook binnen de bouw zijn intrede heeft gedaan. In principe kunnen alle beroepen door vrouwen worden uitgevoerd. En dat doen ze ook. Ik heb in de loop der jaren veel vrouwen gesproken en er zijn mij zaken opgevallen. Daarom een korte ode aan de ‘Vrouw in de Bouw’.

Vrouwen die hun mannetje staan

Even wat gegevens. Volgens het CBS is 9% van mensen in de bouw vrouw. En nee, vrouwen zijn niet alleen in kantoorfuncties te vinden. Maar ook als bijvoorbeeld kraanmachinist op 25 meter hoogte. Rondrijden door heel Nederland met een kraan van 72 ton. Dat kan gewoon!

Als manager bij bouwbedrijven, als adviseur of beleidsmedewerker, als probleemoplosser. Daarin zijn vrouwen ook succesvol. Want laten we wel wezen: vrouwen hebben een aantal soft-skills die welkom zijn in gesprekken, onderhandelingen en netwerkgesprekken die de meeste mannen ontberen.

Technische achtergrond

Het is een misvatting om te denken dat je in de bouw persé een techneut moet zijn. Alhoewel ik ook voldoende vrouwen heb gesproken mét een goede technische opleiding (Hbo, Technische Universiteit). Die opleiding helpt natuurlijk zeker bij het binnenhalen van projecten. In de bouw denkt men meer en meer klantgericht en ook daar kunnen vrouwen een toegevoegde waarde hebben.

Andere kwaliteiten

Vrouwen in een mannenwereld. Ze hoeven niet op te vallen; ze willen mooie dingen maken, bouwen, verkopen. Maar als werkgever val je op als je vrouwen in belangrijke functies hebt. Bovendien kan een vrouw weer andere kwaliteiten hebben dan een man. Het is geen geheim dat vrouwen subtieler kunnen zijn dan mannen. Ze kunnen dingen benoemen zonder lomp over te komen, bijvoorbeeld. Bovendien zijn ze vaak realistischer in hun verwachtingen en dat levert winst op.

Laat de vrouw toe in de bouw!

Je zou denken: het is net het echte leven. Mannen en vrouwen die samen dingen voor elkaar krijgen. Venus en Mars die samen samenwerken. Dus bouwmannen, aan jullie de schone taak om open te staan voor wat vrouwen in de bouw kunnen toevoegen. En dat is heel wat! Neem maar van mij aan dat er geen verschil is in vakkennis, gedrevenheid en resultaatgerichtheid.

Wil jij na het lezen van deze blog verder kijken naar nieuwe mogelijkheden in jouw carrière, neem dan contact op met een van onze loopbaancoaches.

Tags: