Hoe overtuig je een werkgever dat jij de juiste kandidaat bent voor een functie?

Algemeen

Werkgevers zitten met smart op jou te wachten. Je hoort het op de radio, televisie en via sociale media: werkgevers zijn op zoek naar geschikte kandidaten om hun vacatures te vervullen. Maar wat maakt dat jij de perfecte kandidaat bent?  Deze blog geeft jou twee tips zodat jij werkgevers kan overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent voor de functie.

TIP 1: Verdiep je in het bedrijf

Neem de moeite om je te verdiepen in het bedrijf waar je wilt solliciteren. Begin je onderzoek met de website van het bedrijf. Wat voor taal spreken ze? Is het formeel of juist informeel? Hoe richten zij zich op de lezer?
Kijk ook eens verder op de website. Hoe presenteert het bedrijf zich online? Heeft het bedrijf hun missie en visie online staan? Lees deze door en ga na of dit aansluit bij jouw gevoel of desnoods bij jouw wereldbeeld. Als jouw idealen aansluiten bij het bedrijf ontstaat er een band met het bedrijf. Deze band kan jij gebruiken om te beargumenteren waarom jij bij dit bedrijf zou willen werken.

Verdiep je niet alleen in het bedrijf, maar ook in de vacature. Wat is het belangrijkste in de vacature? Waarom denk jij dat jij de juiste persoon bent voor deze functie? Zoek aanknopingspunten tussen jouw ervaring, jouw idealen en de organisatie. Laat de organisatie zien dat jij echt interesse hebt in wat zij doen en waar zij voor staan. De organisatie moet niet alleen bij jou passen, maar jij wilt ook bij de organisatie passen.

TIP 2: Verduidelijk jouw kwaliteiten met voorbeelden

In tijden dat er veel sollicitanten voor één functie zijn, zijn er een aantal zaken waar werkgevers grote waarde aan hechten tijdens het sollicitatieproces, namelijk: aanpasbaarheid en het snel eigen kunnen maken van kennis. Ben jij in staat om je snel aan te passen en kan jij na een week meedraaien in een bedrijf alsof je er al jaren werkt? En ben jij in staat om nieuwe dingen snel op te pakken en eigen te maken?

Hoe toon je deze kwaliteiten aan tijdens een sollicitatiegesprek of in een motivatiebrief? Door deze eigenschappen te illustreren met praktijkvoorbeelden. In je huidige of vorige baan heb je vast situaties meegemaakt waarin je deze vaardigheden nodig had. Vertel over deze situaties en hoe jij daarmee omging. Dan toon jij aan dat jij deze vaardigheden bezit en hoe jij omgaat met dergelijke situaties.

Lukt het ondanks deze tips niet om een passende functie te vinden voor jouw kwaliteiten? Of heb jij een andere vraag over de ontwikkeling van jouw loopbaan? De adviseurs van Mijn Loopbaancoach helpen jou graag bij het formuleren en beantwoorden van jouw loopbaanvraag.

Succes met het toepassen van deze tips en het vinden van een passende baan!

Ruud Janssens
Loopbaanadviseur