Hoe voer je een gesprek over Werk en Inkomen in coronatijd?

Algemeen

Denk jij er ook wel eens aan om eerder dan de op de pensioendatum te stoppen met werken? Je bent niet de enige.

Vorige week had ik een gesprek met Martin over zijn vraag “kan ik eerder stoppen met werken en wat kost mij dat dan?” Het is dan noodzakelijk dat we bij elkaar zitten. Dat was door Corona eerst niet mogelijk, maar door versoepeling van de maatregelen en creatieve oplossingen te zoeken lukt het nu wel. In een grote ruimte, met de 1 ½ meter afstand en gebruik te maken van een beamer, zodat we samen op het grote scherm kunnen kijken, ging dat nu prima!

Martin logt met zijn DigiD in bij het pensioenfonds Bouw en komt dan in zijn eigen omgeving. Via het grote scherm kijken we samen naar de datum waarop hij zijn 1e AOW ontvangt en de dan opgebouwde pensioenen. Vervolgens onderzoeken we de mogelijkheden om eerder te stoppen met werken: hoe hoog wordt de uitkering als hij eerder zou stoppen, bijvoorbeeld met 64 of 65 jaar en wat het inkomen is als er AOW bij komt. Het pensioenfonds geeft de mogelijkheid om je pensioen eerder dan op 67 jaar te laten ingaan.

Het is natuurlijk goed om te onderzoeken wat de inkomsten zijn, maar ook de uitgaven zijn belangrijk. Het gaat om het totale plaatje. Wat zijn je vaste lasten, heb je nog studerende kinderen, wil je veel reizen etc. Heb je een partner met inkomen? Heeft de partner ook uitzicht op een pensioenuitkering. Dat is wat ik ook met Martin bespreek.

Aan het eind van het gesprek heeft Martin een goed beeld van de mogelijkheden om eerder te stoppen met werken zijn en de financiële consequenties daarvan. Wij zijn geen financiële adviseurs, maar geven mensen meer kennis en inzicht in hun eigen mogelijkheden. Martin is blij met deze inzichten. Hij gaat zich samen met zijn partner bezinnen wat goed voor hen is.

 

Agnes Wagenvoord