Nederlanders hebben de langste loopbaan
Het Europese statistiekbureau Eurostat heeft onderzoek gedaan naar de lengte van loopbanen in Europa: Nederlanders hebben de langste loopbaan van Europa. De gemiddelde 15-jarige Nederlander heeft een werkzaam leven van 43,7 jaar voor de boeg.
De loopbaanlengte wordt gemeten in jaren en wordt beïnvloed door de leeftijd waarop mensen de arbeidsmarkt betreden, door de pensioenleeftijd, en door de mate van arbeidsmarktparticipatie in het werkzame leven.
Lange loopbaan, hoge participatie
In vergelijking met andere landen zoals Italië en Spanje, waar loopbanen gemiddeld korter zijn, presteert Nederland dus goed als het gaat om de gemiddelde lengte van loopbanen. Nederlanders stromen relatief laat in op de arbeidsmarkt en kennen daarna een hoge mate van arbeidsmarktparticipatie, zelfs onder oudere werknemers.
Bovenaan de ranglijst
Begin deze eeuw werkten Nederlanders gemiddeld al meer jaren dan mensen in ons omringende landen. Door de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar staan we sinds 2021 echt bovenaan de ranglijst.
Europees gemiddelde is 36,9 jaar
Vrijwel overal in Europa zijn inwoners nu meer jaren aan het werk dan tien jaar geleden. In 2013 lag het EU-gemiddelde op 34,7 jaar. Vorig jaar was dit gestegen tot 36,9 jaar.
Lange loopbanen komen vooral in Noord Europa. Na de Nederlanders werken de Zweden, Denen en Esten het langst. Roemenen en Italianen werken het kortst. Iets meer dan 32 jaar.
Wisselen van baan
Uit andere onderzoeken is bekend dat de gemiddelde Nederlander meerdere keren van baan wisselt tijdens zijn of haar loopbaan. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wisselen veel Nederlanders gedurende hun werkzame leven zo’n 5 tot 7 keer van baan. Dit kan variëren afhankelijk van leeftijd, opleidingsniveau, economische omstandigheden, en de specifieke sector waarin men werkt.
Het aantal baanwisselingen kan ook toenemen door de groeiende flexibilisering van de arbeidsmarkt, waarbij tijdelijke contracten en freelance werk vaker voorkomen. Jongeren en hoogopgeleiden wisselen bijvoorbeeld vaker van baan in vergelijking met oudere werknemers of mensen met een lager opleidingsniveau.
Robuuste arbeidsmarkt
Al met al behoort Nederland tot de koplopers in Europa als het gaat om de lengte van loopbanen, wat wijst op een robuuste en inclusieve arbeidsmarkt. Het werkzame leven is gemiddeld langer in landen waar de arbeidsparticipatie hoger is: Nederland staat mede hoog doordat een groot deel van de bevolking hier werk heeft.