Wendbaar zijn! Onze loopbaanfilosofie

Algemeen
Wendbaar zijn

Een beschouwing over wendbaar zijn en kansen aanpakken van onze loopbaanfilosoof en tevens loopbaanadviseur Ruud Janssens.

Als de coronatijd mij één ding heeft geleerd, dan is het dat onder druk alles vloeibaar wordt.
Denk maar aan het thuiswerken. Voor veel bedrijven tot dan toe nog een No Go maar sinds het begin van het jaar iets wat snel ingeburgerd is. En het blijkt nog te werken ook!

Maar ook andere dingen hebben mij laten zien dat we veel meer kunnen dan we in eerste instantie denken. De Michelin-ster kok die pizza’s gaat bakken en bezorgen (weliswaar luxe en anders, maar toch). De danser die nu als stukadoor werkt. En wat te denken van het horecapersoneel dat in de (thuis)zorg wordt ingezet en ga zo maar door.

Waarom schrijf ik dit? Omdat het voor mij de ab-so-lute bevestiging is dat je als mens, als ondernemer, als werknemer voorbereid moet zijn op onverwachte dingen. Het gaat om wendbaar zijn. Bereid zijn jezelf te veranderen als de situatie daarom vraagt en het steven te wenden, zoals dat zo mooi heet.  Een soort ‘survival of the fittest’, maar dan anders. En dat is eenvoudiger dan je zou denken.

We kennen allemaal het begrip ‘een leven lang leren’. Maar ik (en ik niet alleen) heb het liever over ‘leve het lang leren’ want dat is de redding. Voor jou, voor mij, voor ieder van ons. Of je nu 18 bent of 55, dat maakt niets uit. Zorg dat je erbij bent en niet er achteraan hobbelt.

Juist dat wendbaar zijn helpt je te kijken waar vraag naar is. Vergeet niet dat de wereld snel gaat. Oplossingen worden steeds slimmer, kunstmatige intelligentie zorgt voor nog slimmere programma’s die leren van wat ze doen. Dat kan je als mens nooit bijhouden. Dus trek je plan en denk na over de toekomst. Jouw toekomst.

Zorg dat jouw kennis up-to-date blijft, dan kom je niet snel voor onaangename verrassingen te staan. Je groeit immers mee in jouw vak en je kennis kan overal worden ingezet. Maar er is meer. Veel meer. Kijk buiten jouw vertrouwde wereld, buiten jouw eigen vakgebied. Kijk hoe zaken zich ontwikkelen, waar de wereld om je heen behoefte aan heeft. Welke training of opleiding je zou kunnen doen om aantrekkelijk te blijven voor werkgevers.

Een voorbeeld hiervan is de techniek die schreeuwt om mensen. Omdat we zonnepanelen willen en omdat we in een energietransitie zitten. Daar liggen kansen. Zorg dat jij daarin kunt meegaan of voor mijn part voorop loopt. Kijk waar voor jou kansen liggen en onderzoek hoe je die kunt benutten.

Het mooie van mijn werk is dat wij dat samen met jou oppakken en jou daarin ondersteunen. Ga die uitdaging met jezelf aan en maak jezelf wendbaar. Als dat het positieve effect van de huidige situatie is, dan is dat een cadeau aan jou en ons allen. En cadeaus neem je dankbaar aan, toch?

Wil jij ook deze uitdaging aan gaan samen met één van onze loopbaanadviseurs? Neem dan contact op via  info@mijnloopbaancoach.net of bel ons op 088 080 88 80. Ga samen opzoek naar jouw kansen en blijf ontwikkelen.