Het nieuwe normaal

Algemeen
Het nieuwe normaal

Door de ogen van een loopbaancoach

Je bent lekker aan het werk. Fijne gesprekken met aardige, leuke mensen die nadenken over hun toekomst. Dingen voor ze uitzoeken en mensen helpen met hun vragen. Ik heb niets te klagen en dat doe ik dan ook niet. Ik ben eerlijk gezegd ook geen klager.
Maar dan ineens staat daar een vijand. Ik kan hem niet eens zien. Maar uit allerlei lijstjes blijkt dat hij er wel degelijk is. Erg aanwezig en een bedreiging voor ons allemaal. Niemand uitgezonderd, de baas niet, de metselaar niet en ook die profvoetballer niet. Niemand.
Opeens werd het nieuws overspoeld met de boodschap: GÉÉN HANDEN SCHUDDEN! Uit het niets is er een intelligente lockdown (?) en moet je anderhalve meter afstand houden. Of liever 2 of 3 meter. En meer van die dingen die me duidelijk maakten dat er iets aan de hand was. En nog altijd is.

De mensen waar ik graag voor werk; in de bouw, de afbouw, de schildersbranche en noem maar op, zijn ineens een stuk verder weg. Het duurt maar voort en we spreken elkaar alleen nog via telefoon of zo. Ik mis deze mensen. Ik mis het echte contact wat je in een gesprek met elkaar hebt. De geur van koffie, de omgeving waar we samen zitten te praten. De mens.

Maar dat komt wel weer. Tuurlijk! Het duurt nog wel even maar het komt goed. Het komt altijd weer goed. Toch? We leren met ons allen, over de hele wereld iets van het nieuwe normaal. Gaan we straks anders met elkaar om? Altijd anderhalve meter afstand van elkaar? Ik moet er zelf niet aan denken. Hoe doe je dat in de kantine van de voetbalclub, in de werkkeet of op de peuterspeelzaal? Mogen we nog wel knuffelen, feliciteren en omhelzen?

Ach, alles went. Wat er ook van het nieuwe normaal gaat blijken; voor mij is nog duidelijker geworden dat de mens waarmee en waarvoor ik werk belangrijk is. Iemand is die het waard is om mee te spreken over zijn dromen, wensen en idealen. Over een leuke baan, bij een leuke baas met leuke collega’s. Want dat was altijd al belangrijk en dat blijft het. Dat is voor mij het nieuwe normaal. Dat lijkt verdraaid veel op het oude normaal trouwens.